Μαθήματα


Εβδομαδιαίο Πρόγραμμα ΜαθημάτωνΣτη σχολή υπάρχουν νέες μειώσεις στα δίδακτρα που αφορούν όλα τα τμήματα παιδιών και ενηλίκων.

Για φοιτητές και ανέργους ισχύουν ειδικές τιμές.


Διδάσκονται μαθήματα προετοιμασίας για τις εισαγωγικές εξετάσεις του Υπ. Πολιτισμού για τις ανώτερες επαγγελματικές σχολές χορού.

Τα μαθήματα του κλασικού μπαλέτου γίνονται με συνοδεία πιάνου.

Επίσης γίνεται χρήση οπτικοακουστικών μέσων ανάλογα με τις ανάγκες των μαθημάτων.aaa

Kλασικό μπαλέτο

Είναι η τέχνη που δίνει τη δυνατότητα στον άνθρωπο να διαμορφώσει αρμονικά το σώμα του, να κινηθεί με χάρη, να αναπτύξει τη φαντασία του, τη γρήγορη σκέψη, το συντονισμό του σώματος και του μυαλού του και να γνωρίσει την κλασική μουσική. Τα παιδιά που διδάσκονται μπαλέτο μαθαίνουν να συντονίζουν τις κινήσεις τους ακολουθώντας το ρυθμό της μουσικής. Έτσι το σώμα τους αποκτά χάρη και σωστή στάση. Παράλληλα κατανοούν την έννοια 'χορεύω', όχι μόνο ως προς την τεχνική, αλλά και ως προς την εκφραστικότητα. Κατ’ αυτόν τον τρόπο ο χορός γίνεται τέχνη και όχι μόνο βήματα στη σειρά. Επί πλέον, το μπαλέτο είναι σύστημα αγωγής και πειθαρχίας που προσφέρει χαρά, αρμονία και ομορφιά στο σώμα, ηρεμία και χαλάρωση στο πνεύμα. Στους ενήλικες διδάσκονται μαθήματα μπαλέτου μέσα στα πλαίσια των δυνατοτήτων τους.


aaa

Σύγχρονος χορός

Είναι η τέχνη που πηγάζει από τη φυσικότητα της ανθρώπινης κίνησης, σε σχέση με την προσωπικότητα του κάθε μαθητή. Στηρίζεται στην τεχνική release-εναλλαγή της σύσπασης και χαλάρωσης των μυών καθώς και της συνειδητοποίησης του μυοσκελετικού συστήματος. Με αυτήν την τεχνική ο κάθε χορευτής απελευθερώνεται σταδιακά από τις αναστολές που εμποδίζουν την ελεύθερη ροή της κίνησης του. Ανακαλύπτει τις δυνατότητες της προσωπικής του έκφρασης, αποκτώντας ευλυγισία και αρμονία στο χορό του. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να νιώθει ψυχική ανακούφιση και πληρότητα καθώς εκφράζει όλο και καθαρότερα τα συναισθήματά του.


aaa

Μουσικοκινητική αγωγή

Στα παιδιά της προσχολικής ηλικίας διδάσκεται η μουσικοκινητική αγωγή, ένα μάθημα-παιχνίδι, μέσω του οποίου αναπτύσσουν τη μουσικότητα, το ρυθμό και τη φαντασία τους με τη βοήθεια της κίνησης, ενώ παράλληλα ασκούν το σώμα, το μυαλό και την εκφραστικότητα τους.


aaa

Κινησιολογία Ηθοποιών

Στο μάθημα διδάσκεται ο τρόπος με τον οποίο ο ηθοποιός μαθαίνει να χρησιμοποιεί το βάρος και την ενέργειά του ώστε να επιτύχει τη διαδοχικότητα της κίνησης. Το μάθημα περιέχει ακόμη, στοιχεία σύγχρονου χορού, stretching και σωστής αναπνοής. Οι ηθοποιοί εκπαιδεύονται ώστε να χρησιμοποιούν πάνω στη σκηνή το σώμα τους όντας «μέσα» σε αυτό, στοιχείο απαραίτητο για την καλύτερη απόδοση των ρόλων.


aaa

Modern

Ο μοντέρνος χορός ξεκίνησε στις αρχές του 20ού αιώνα ως αντίδραση στην τυπικότητα του κλασικού μπαλέτου. Είναι ένα είδος ελεύθερου, εκφραστικού χορού ο οποίος κρατάει τα σχήματα και τις γραμμές του μπαλέτου και βάζει στο επίκεντρο προσοχής τη βαρύτητα, τη γείωση, τη ρυθμικότητα, την έκφραση και τη δυναμική.


aaa

Τζαζ

Είναι ο χορός που χρησιμοποιεί στοιχεία κλασικού μπαλέτου και σύγχρονου χορού. Δεν ξεχνά όμως τις παραδοσιακές ρίζες του και το γεγονός ότι δημιουργήθηκε από φολκλόρ στοιχεία για να εκφράσει τη λύπη και την χαρά των ανθρώπων. Έχει γρήγορους ρυθμούς, είναι γήινος χορός και γυμνάζει ολόκληρο το σώμα δυναμικά.


aaa

Αυτοσχεδιασμός

Ο αυτοσχεδιασμός είναι μέρος της καθημερινής μας ζωής. Τον ασκούμε καθημερινά: περνώντας το δρόμο, πιάνοντας κουβέντα, αντιδρώντας σε αυτά που μας συμβαίνουν χωρίς να γνωρίζουμε εκ των προτέρων το αποτέλεσμα. Τί αλλάζει σε ένα μάθημα αυτοσχεδιασμού; Είναι απλώς μια πιο συνειδητή προσπάθεια, να κουρδίσουμε το μυαλό και το σώμα σε μια ενότητα μέσω της κίνησης. Πρωταρχικό μέλημα μας σε αυτό το μάθημα είναι ένα είδος πρακτικότητας. Αρχικά, εστιάζουμε στην προετοιμασία και το άνοιγμα του σώματος και του νου σε όλες τις πιθανές λειτουργίες και δυνατότητες κίνησης που έχουν. Στη συνέχεια, δομώντας και αποδομώντας στοιχεία κίνησης -όπως για παράδειγμα ταχύτητα, φόρμα, δυναμική, ρυθμικότητα, θέση στο χώρο- εστιάζουμε στη δημιουργία προσωπικού υλικού. Κύριο ερώτημα και άξονας αυτού του μαθήματος αυτοσχεδιασμού είναι το εξής: Πώς διαφοροποιούνται οι επιλογές μου στον αυτοσχεδιασμό μου όταν βρίσκομαι σε συνθήκες παράστασης; Δουλεύοντας ατομικά, σε ζευγάρια και σε γκρουπ θα διερευνήσουμε το όριο του πώς το υλικό του καθενός μπορεί να μεταμορφωθεί από προσωπικό σε παραστάσιμο.


aaa

Hip-Hop

Το Hip-Hop βασίζεται κατά κύριο λόγο στην έννοια της ελεύθερης κίνησης (freestyle). Η κίνηση χαρακτηρίζεται από απότομες ρυθμικές εναλλαγές, γρήγορες αλλαγές βάρους, ποιότητας κίνησης και επιπέδων καθώς και από έντονη εκφραστικότητα. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στην συνεργασία και την ομαδική δουλειά καθώς σημαντικό κομμάτι του χορού είναι η δημιουργία πολύπλοκων και πρωτότυπων σχημάτων. Άλλωστε η έννοια της ομάδας είναι απόλυτα συνδεδεμένη με την hip-hop κουλτούρα όπως αυτή αναπτύχθηκε στη δεκαετία του ’70 σε περιοχές των Η.Π.Α. Τέλος το μάθημα, το οποίο αποτελεί μια έντονη εμπειρία εκγύμνασης, διατηρεί μια σταθερή δομή μέσα από την οποία το σώμα μαθαίνει να δουλεύει ξεχωριστά τα μέλη του, αποκτά ρυθμό, ελαστικότητα και εκρηκτική κίνηση.


aaa

Κινησιολογική Ενδυνάμωση

Είναι μια πολύ αποτελεσματική μέθοδος δουλειάς για το σώμα του χορευτή ώστε να επιτευχθεί χαλάρωση, σεβόμενη την ανατομία και τη φυσιολογία του ανθρώπινου σώματος. Επιπλέον, γίνεται αποκατάσταση, συμβάλλοντας στη μείωση ή την αποφυγή κοινών προβλημάτων ή προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι χορευτές από την έντονη σωματική άσκηση.


aaa

Διαλογισμός κ Χορός

Το μάθημα απευθύνεται κυρίως σ΄ εκείνους που θα ήθελαν να έρθουν σ΄ επαφή με τον κόσμο του χορού και για κάποιο λόγο δίστασαν να το κάνουν. Οι αρχές του μαθήματος πηγάζουν από την τεχνική release (αποδέσμευση της έντασης), συναντούν τους λαϊκούς κυκλικούς χορούς και οργανώνονται στον αυτοσχεδιασμό. Οι δυναμικές εναλλάσσονται διαρκώς, άγνωστες πτυχές προκύπτουν, και ο ρυθμός του καθένα συντονίζεται σε ένα κοινό παλμό, αυτόν της ομάδας.

Φωτογραφίες της Σχολής