Towards Performance –Μαθήματα Αυτοσχεδιασμού και Σύνθεσης με τον Αλέξη Τσιάμογλου και τη Σοφία Παπανικάνδρου

«Any place, idea, object contains possibilities for performance”  Miranda Tufnell, Chris Crickmay

Αφετηρία μας είναι ο αυτοσχεδιασμός. Στον αυτοσχεδιασμό καλούμαστε να παίρνουμε συνεχώς αποφάσεις σε ό,τι αφορά το χώρο, χρόνο, περιεχόμενο, ποιότητα και δυναμική της κίνησης.

Πώς διαφοροποιούνται οι επιλογές μου στον αυτοσχεδιασμό μου όταν βρίσκομαι σε συνθήκες παράστασης?

Περιγραφή Μαθήματος:
Αρχικά, θα εστιάσουμε στην προετοιμασία και το άνοιγμα του σώματος και του νου σε όλες τις πιθανές λειτουργίες και δυνατότητες κίνησης που έχουν. Στη συνέχεια, δομώντας και αποδομώντας στοιχεία κίνησης -όπως για παράδειγμα ταχύτητα, φόρμα, δυναμική, ρυθμικότητα, θέση στο χώρο- θα εστιάσουμε στη δημιουργία προσωπικού υλικού. Δουλεύοντας ατομικά, σε ζευγάρια και σε γκρουπ θα διερευνήσουμε το όριο του πώς το υλικό του καθενός μπορεί να μεταμορφωθεί από προσωπικό σε παραστάσιμο.

Στόχος μας είναι να οργανώνουμε συχνές ανοιχτές παρουσιάσεις. Οι ανοιχτές παρουσιάσεις, οι οποίες θα γίνονται σε δημόσιους χώρους (πλατείες, μουσεία κλπ), θα δώσουν την ευκαιρία στους συμμετέχοντες να εξασκήσουν την αυτοπεποίθηση, τη σκηνική παρουσία και τις χορογραφικές επιλογές τους.

Τα μαθήματα απευθύνονται σε χορευτές, ηθοποιούς, performers και σε όσους έχουν κάποια εμπειρία στην κίνηση.

Κάθε Σάββατο απόγευμα: 17.30 – 19.30
Τιμή ενός μαθήματος: 10 ευρώ
Χώρος: Σχολή Χορού Άσπας Φούτση, Κίμωνος Βόγα 6

Για περισσότερες πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής:
sofia.papanikandrou@gmail.com
alextsiam@yahoo.com
τηλ. 6980115357, 6945992018

Βιογραφικά

Ο Αλέξης Τσιάμογλου γεννήθηκε στη Ραβένα το 1981.
Έχει συνεργαστεί με Default co, Sinequanon, David Zambrano, 50 Collective και Λία Τσολάκη. Το 2013 συμμετείχε στην ταινία “Fabric of Time” του Miky Ambrozy η οποία απέσπασε το βραβείο Wild Card Award στο διεθνές φεστιβάλ ταινιών μικρού μήκους στο Leuven (Be).
Ως χορογράφος παρουσίασε τις δουλειές του “Encounter” και “Crossroads” σε φεστιβάλ στην Αθήνα (Videodance ’12), στη Θεσ/νίκη (Re:Act ’12, ’13) και στο διεθνές φεστιβάλ σύγχρονου χορού στο Μπάρι (’12).
Από το 2008 παραδίδει σεμινάρια στην Ουγγαρία, Βουλγαρία, Τουρκία, Ισπανία, Ολλανδία και Ιταλία και καθοδηγεί γκρουπ για να φτιάχνουν παραστάσεις μέσα στις κοινότητες τους. Αυτές οι παραστάσεις έχουν παρουσιαστεί σε σχολεία, φυλακές, πνευματικά κέντρα και δημόσιους χώρους.
Του απονεμήθηκε η υποτροφία “SPAZIO” 2013-2014 από το Διεθνές Χορογραφικό κέντρο του Άμστερνταμ (ICK) για νέους χορογράφους για να συνεχίσει την χορογραφική του έρευνα.
Τελευταία, σκηνοθετεί τις δικές του μικρού μήκους ταινίες χορού και το “Silent Mourning” έχει παρουσιαστεί σε φεστιβάλ στην Αθήνα, Πόρτο και Στοκχόλμη.

Η Σοφία Παπανικάνδρου γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1989.
Σπούδασε χορό στο SEAD (Salzburg Experimental Academy of Dance, Αυστρία) απ΄όπου και αποφοίτησε το 2012. Συνέχισε τις σπουδές της με υποτροφία στο Tanzquartier Wien και έγινε μέλος της ομάδας Bodhi Project.
Συνεργάστηκε ως χορεύτρια με τους Martin Nachbar, Martin Kilvady, Matej Kejzar, Marco Torrice, Στέλλα Ζάννου, Κώστα Κέκη, Jana Vetten, Julia Wissert, Χάρη Πεχλιβανίδη και Κώστα Γεράρδο σε παραγωγές του SEAD, Mozarteum University of Salzburg, ARGEkultur, ΚΘΒΕ.
Χορογράφησε για τη θεατρική ομάδα ανθρώπων με αναπηρίες “Ramba Zamba” (Βερολίνο) και στη συνέχεια συνεργάστηκε με τον σκηνοθέτη Δαμιανό Κωνσταντινίδη για το ΚΘΒΕ.
Έχει συμμετάσχει σε φεστιβάλ της Αυστρίας, Γερμανίας, Ελλάδας, Αγγλίας, Σουηδίας και Ελβετίας.
Από το 2010 διδάσκει σύγχρονο χορό, αυτοσχεδιασμό και μπαλέτο για ενήλικες και χορευτές σύγχρονου χορού.

Μενού