Ιστορικό

H Σχολή χορού ιδρύθηκε και λειτούργησε τον Οκτώβριο του 1982 στη Θεσσαλονίκη.

Από τότε με τη Σχολή συνεργάστηκαν αναγνωρισμένοι παιδαγωγοί και χορογράφοι όπως η Emilia Godova, ο Gesh Mihov, ο Stefan Christov, η Milena Simeonova, η Margarita Dimitrova. Μέχρι σήμερα εξακολουθούν να είναι συνεργάτες της η Τούλα Πολυδώρου και ο Δημήτρης Κυανίδης.

Έχουν διεξαχθεί σεμινάρια με τη Leda Shantala (1993), το Δημήτρη Σωτηρίου (2002, 2008), τους Jean Masse και Jacques Garros (2003, 2006, 2008), τη Γιάννα Μαμακούκα (2005), το Χρήστο Στρινόπουλο (2006, 2012, 2013, 2015), την Τατιάνα Μπρε (2007), τη Νίνα Δίπλα (2009, 2010, 2011), το Νίκο Καλογεράκη (2012) και τη Μαρία Λάζαρη (2016), τον τέως μαθητή της σχολής σημερινό performer χορογράφο Βαγγέλη Μπίσκα (2017), Gech Mihov (2018) και τον τέως μαθητή της σχολής σημερινό performer χορογράφο Γιάννη Λογοθέτη.

To 1984 ιδρύεται η χορευτική ομάδα «Έξις» με καλλιτεχνική διευθύντρια την Άσπα Φούτση. Οι δραστηριότητες της ομάδας περιλαμβάνουν τις παρακάτω παραγωγές:

 • Μάρτιος 1987 : «ΕΙ Tango» του Α. Piazolla
 • Ιούνιος 1988 : «Rhapsody in Blue» του G. Gershwin
 • Ιούνιος 1989 :  «Les Valses» του J. Brahms
 • Σεπτέμβριος 1989 :  Μήνας Χορού Θεσσαλονίκης «Concerto Baroque» του Α. Vivaldi
 • Ιούνιος 1990 :  «Έξοδος» του P. Gabriel

 

Παραστάσεις

Η Σχολή κάθε δύο χρόνια διοργανώνει παραστάσεις στις οποίες λαμβάνουν μέρος όλοι οι μαθητές της καθώς και απόφοιτοι μαθητές – επαγγελματίες χορευτές.

 • 1985 : Θέατρο Ε.Μ.Σ., Μπαλέτο «Gayaneh» του Aram Khatsaturian
 • 1988 : Θέατρο Ε.Μ.Σ., Μπαλέτο «Suite Espagnole» του   Jules Massenet
 • 1991 : Θέατρο Ε.Μ.Σ., Μπαλέτο «Les Patineurs» του G. Meyerbeer
 • 1994 : Θέατρο Ε.Μ.Σ., Μπαλέτο «Grand pas Classique» του Α. Adam
 • 1996 : Θέατρο «Αθήναιον», Μπαλέτο «La source » των Leon Minkus-Leo Delibes
 • 1998 : Θέατρο Ε.Μ.Σ., Μπαλέτο « Το όνειρο του Δον Κιχώτη» του Leon Minkus
 • 2000 : Θέατρο Μονής Λαζαριστών, Μπαλέτο «Giselle» του Α. Adam (σολίστ Ε.Λ.Σ. Αθηνών)
 • 2002 : Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, «Χορευτικό Gala» για τα 20 χρόνια λειτουργίας της σχολής (συμμετοχή αποφοίτων επαγγελματιών)
 • 2004 : Βασιλικό Θέατρο Θεσσαλονίκης, Μπαλέτο «Συλφίδες» του F. Chopin (σολίστ της Όπερας της Σόφιας)
 • 2006 : Βασιλικό Θέατρο Θεσσαλονίκης, Χορευτική παράσταση με θέμα «από τον Degas στον Rodin»
 • 2007 : Δημιουργείται το χοροθέατρο «Αδράστεια» με ιδρυτικά μέλη την Άσπα Φούτση και τη Μαριάνθη Ψωματάκη.
 • 2008 : Θέατρο Ε.Μ.Σ., Χορευτική παράσταση με θέμα «……..και μετά οι νεράιδες ήρθαν πάλι στη γη»
 • 2010 : Θέατρο Ε.Μ.Σ., Χορευτική παράσταση της σχολής με θέμα  «ΣΤΑΧΤΟΠΟΥΤΑ»  Παραμύθι και Επιθυμία
 • 2012 : Θέατρο Μονής Λαζαριστών,  Χορευτική παράσταση της σχολής με θέμα «Ο Χορογράφος Χρόνος …. 30 χρόνια μετά»
 • 2013 : Θέατρο Αυλαία, Χοροθέατρο για παιδιά «O Πέτρος και ο Λύκος» Σ. Προκόφιεφ
 • 2013 : Δημοτικό Θέατρο Καλαμαριάς «Μελίνα Μερκούρη», Χοροθέατρο για παιδιά «O Πέτρος και ο Λύκος» Σ. Προκόφιεφ
 • 2014 : Βασιλικό Θέατρο Θεσσαλονίκης, Χορευτική παράσταση  της σχολής «Καρυοθραύστης» του Π.Ι. Τσαϊκόφσκι
 • 2014-2015 : Το Κρατικό Θέατρο σε συμπαραγωγή με τη Σχολή ανέβασε την παράσταση μας ‘Καρυοθραύστης’ για έξι παραστάσεις στο Βασιλικό Θέατρο. Μέρος των εσόδων θα διατεθούν στο ίδρυμα ‘Άγιος Στυλιανός’.
 • 2016:  Βασιλικό Θέατρο Θεσσαλονίκης, Χορευτική παράσταση της σχολής με τα έργα «Giselle» A. Adam «Serenade» P.I.Tchaikovsky  και «Το κομμάτι που λείπει» σε μουσική των  Max Richter, Populous, Saroos, Harry Warren, To the top Hip-Hop instrumental, Daniel Pemberton, Al. Desplat, Morricone, R. Leão, Pink Martini, Gotan Project, Cat Power
 • 2018: Βασιλικό Θέατρο Θεσσαλονίκης, Χορευτική παράσταση της σχολής με τα έργα «Mozartiana», «Onegin», «Divertimento», «Οι γάμοι της Ωραίας κοιμωμένης» και «Μια λίμνη των κύκνων…» σε μουσική P.I.Tchaikovsky.

Στα 37 χρόνια λειτουργίας της Σχολής πολλοί από τους αποφοίτους της σταδιοδρόμησαν επαγγελματικά στο χορό ως χορευτές, χορογράφοι και παιδαγωγοί, με καριέρα στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Επιτυχόντες σε Ακαδημίες Χορού

 • Μπίσκας Βαγγέλης 2012-2016 Fontys Tilburg Ολλανδίας
 • Λογοθέτης Γιάννης 2013-2017 Marymount Manhattan College Ν.Υόρκης
 • Η μαθήτρια της σχολής  Μαρία Σαρτζετάκη διαγωνίστηκε επιτυχώς στην audition της  Ακαδημίας  χορού Fontys στο Tilburg της Ολλανδίας. Από το Σεπτέμβριο του 2014  θα φοιτήσει  στην  Ακαδημία με στόχο την απόκτηση bachelor και master στο  Modern Dance theater performance.
 • Η μαθήτρια μας  Πατσίκα Δέσποινα Αναστασία πρωτοετής φοιτήτρια Ανώτερης Επαγγελματικής Σχολής Χορού,  έγινε δεκτή ως μεταπτυχιακή φοιτήτρια στο London Contemporary Dance School (LCDS – The Place) στο πρόγραμμα Develloping Artistic Practice, όπου και θα φοιτήσει από το Σεπτέμβριο του 2016.
 • Οι παρακάτω μαθητές μας πέρασαν με επιτυχία τις εισαγωγικές εξετάσεις του ΥΠ.ΠΟ. που έγιναν το Σεπτέμβριο του 2015.  Ελένη  Βουλτσίδου, Φωτεινή  Κοντούλη, Νίνα  Μιχαηλίδου, Κατερίνα  Μπογιατζή,  Δώρα  Ορφανίδου, Γιώργος  Παπαδόπουλος,  Δέσποινα  Πατσίκα.    Η επιτυχία αυτή τους δίνει τη δυνατότητα να φοιτήσουν σε επαγγελματικές σχολές αναγνωρισμένες από το Κράτος,  προκειμένου να αποκτήσουν το κρατικό δίπλωμα δάσκαλου χορού.   Ο Γιώργος Παπαδόπουλος εκτός από την επιτυχία του στις  εξετάσεις του ΥΠ.ΠΟ. πέρασε επιτυχώς και τις εξετάσεις της Κρατικής Σχολής Αθηνών (Κ.Σ.Ο.Τ.) καθώς και τις εξετάσεις της  Εθνικής Λυρικής Σκηνής στην οποία και θα φοιτήσει στο πρώτο έτος.
 • Η Νίνα Μιχαηλίδου από το Σεπτέμβριο του 2016 φοιτά στην επαγγελματική σχολή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής.
 • Η Κυράννα Φάρδη το Σεπτέμβριο του 2017 διαγωνίστηκε επιτυχώς και φοιτά στο 1ο έτος Επαγγελματικής Σχολής Χορού.
 • Η Αθανασία Βενετίδου από το Σεπτέμβριο του 2018 φοιτά με υποτροφία στην ακαδημία χορού Rudra Bejart στη Λωζάνη.
 • Οι μαθήτριες Μαρία Οργαντζόγλου και Ηλιάνα Σακάλογλου πέρασαν τις εισαγωγικές εξετάσεις του ΥΠ.ΠΟ. για το έτος 2019 και θα φοιτήσουν σε Ανώτερη Επαγγελματική Σχολή Χορού προκειμένου να λάβουν το δίπλωμα της καθηγήτριας χορού.

 

Χορευτές

 • ΒΑΡΒΑΡΙΩΤΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ: Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη όπου και σπούδασε κλασικό μπαλέτο στις σχολές της κ. Ρούλας Καφαντάρη και αργότερα της κ. Άσπας Φούτση. Ήταν  ο μοναδικός Έλληνας σπουδαστής που εισήχθη στην Ακαδημία Μπαλέτου Vaganova – Kirov  στο Leningrand από την οποία και αποφοίτησε. Από το 1994 ανήκει στο δυναμικό της Εθνικής Λυρικής Σκηνής Αθηνών.  Σήμερα κατέχει τον τίτλο του πρώτου χορευτή¨ έχει ερμηνεύσει όλους τους Α΄ ανδρικούς  ρόλους του κλασικού ρεπερτορίου.  Το 2002 τιμήθηκε από το Υπουργείου Πολιτισμού με το Βραβείο του καλύτερου Έλληνα χορευτή για την ερμηνεία του στο Macbeth.
 • ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ ΦΑΝΙΑ: Γεννήθηκε στη Θεσ/νικη όπου και ξεκίνησε χορό στη σχολή της Ρ.Καφαντάρη και στη συνέχεια στο Κέντρο Μπαλέτου Άσπα Φούτση. Σπούδασε στη Κρατική Σχολή Ορχηστικής Τέχνης και στην επαγγελματική σχολή χορού του Δήμου Σταυρούπολης. Από το 2004 έως το 2006 συνεργάστηκε με το «Αέναον Χοροθέατρο» και με το Κ.Θ.Β.Ε. με τους Χ.Καψούλη, Γ.Ιορδανίδη, Γ.Μιχαηλίδη και Π. Ζηβανό. Το 2006 προσλαμβάνεται στο Χοροθέατρο του Κ.Θ.Β.Ε. όπου και δούλεψε με τους Cyril Griset, Γ.Μπαγουρδή ,Α.Φωνιαδάκη, Δ.Κυανίδη, D.Lommel και Δ.Σωτηρίου.Απο το 2009 ζει και δουλεύει στο Λονδίνο όπου και συνεργάστηκε με τον Wayne Macgregor στο Royal Opera House και την Maiden Voyage Dance Company.
 • ΔΙΠΛΑ ΝΙΝΑ: Ολοκληρώνοντας τις σπουδές της στο κλασσικό μπαλέτο στην Ελλάδα, στην αρχή στη σχολή χορού της Άσπας Φούτση και αμέσως μετά με το Daniel Lommel στο ΚΘ.Β.Ε.,  η Νίνα Δίπλα γίνεται δεκτή στο Διεθνές Κέντρο Χορού των Κανών Rosella Hightower. Αργότερα  συνεχίζει τις σπουδές της στην Ακαδημία Folkwang Hochschule (Essen) όπου γίνεται μέλος της ομώνυμης ομάδας χορού. Την περίοδο εκείνη χορεύει με την Pina Bausch στην παράσταση Le sacre du Printemps ενώ αργότερα θα συνεργαστεί με το Tanz Wuppertal Teater στο Tannhauser. Το 1996 τιμήθηκε με το Βραβείο Νέων Χορογράφων της Unesco. Ζεί στο Παρίσι και διδάσκει  στο Centre Νational de Danse του Παρισιού  και της Λυών,  στο  ERAC (Ecole d’art dramatique de Cannes). Παραδίδει μαθήματα και σεμινάρια σαν προσκεκλημένη διαφόρων ομάδων και χορογραφικών κέντρων σε όλο τον κόσμο(Βραζιλία, Καναδά, Η.Π.Α., Λατινική Αμερική, Γερμανία,  Ελλάδα, Σλοβενία).
 • ΚΥΡΚΟΥ ΚΙΡΚΗ: Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη όπου και σπούδασε κλασικό χορό στη σχολή της Άσπας Φούτση. Είναι απόφοιτος του Τμήματος Γαλλικής Φιλολογίας του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και της Κρατικής Σχολής Ορχηστικής Τέχνης .Με υποτροφία συνέχισε τις σπουδές της στη Γαλλία και Μεγ. Βρετανία. Συνεργάστηκε ως χορεύτρια με το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, την Hellenic Dance Company ενώ το 2008 έγινε μέλος της ομάδας Janis Claxton Dance στο Εδιμβούργο με την οποία απέσπασε το βραβείο Herald Angel Award 2008 στα πλαίσια της συμμετοχής της στο Edinburgh Festival Fringe.
 • ΠΑΠΑΝΟΥΣΗΣ ΣΤΡΑΤΟΣ: Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη. Ξεκίνησε χορό στη σχολή της Μ.Λιάτσου και συνέχισε στη σχολή της  Άσπας Φούτση με καθηγητή τον S.Christov. Φοίτησε στην επαγγελματική σχολή της Δ.Γρηγοριάδου με τους K.Bogaeva, G.Mihov, B.Rizova.Το 1992 έγινε μέλος του μπαλέτου της Ε.Λ.Σ. και πρώτος χορευτής το 2000. Συνεργάστηκε με πολλούς Έλληνες και ξένους χορογράφους όπως Ντε Πιάν, Μανταφούνης, Βαν Ντάντσιχ, Κασσαντό, Σίμουρ, Ζελένσκυ, Μασίν, Μουχαμέντοφ και χόρεψε τους πρωταγωνιστικούς ρόλους σε κλασσικές και νεοκλασικές χορογραφίες Πακίτα, Ζιζέλ, Ραυμόντα, Καρυοθραύστης, Ζορμπάς κ.τ.λ.Το 2008 διετέλεσε βοηθός του Πιερ Ταβερνιέ για την παραγωγή της Ε.Λ.Σ. “Baroque ‘n roll”και την ίδια χρονιά βοηθός του Μουχαμέντοφ στην παραγωγή Ζιζέλ.
 • ΣΩΤΗΡΙΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗΣ: Γεννήθηκε στη Δράμα το 1968. Σπούδασε νομικά στη Θεσσαλονίκη όπου πήρε και τα πρώτα μαθήματα χορού στη σχολή της Άσπας Φούτση. Αποφοίτησε από την Κρατική Σχολή Χορού στην Αθήνα και έφυγε στη Νέα Υόρκη για να συνεχίσει τις σπουδές του στην τεχνική release. Είναι ιδρυτικό μέλος της ομάδας sine qua non και έχει πάρει μέρος σε όλες τις παραγωγές της είτε ως χορογράφος είτε ως χορευτής. Για δέκα συναπτά έτη συνεργάστηκε με τη Ζουζού Νικολούδη στα ΧΟΡΙΚΑ. Εχει συνεργαστεί επίσης με τους: Δ. Παπα’ι’ωάννου, Σ. Χατζάκη, Δ. Αβδελιώδη, S. Ounkofsky,  Α. Λύρα κ.α.  Έχει ασχοληθεί με τα χορικά στα Εθνικά Θέατρα Ελλάδας, Βουλγαρίας, Σερβίας και στο Κ.Θ.Β.Ε.  Τα μαθήματά του πατούν με το ένα πόδι στην μελέτη του (μυο)σκελετικού συστήματος και το άλλο στην ευχαρίστηση που παράγεται από τον χορό στο σχήμα του κύκλου.
 • ΠΑΠΑΝΙΚΑΝΔΡΟΥ ΣΟΦΙΑ: Η Σοφία Παπανικάνδρου γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1989 και ξεκίνησε χορό στη σχολή χορού Άσπα Φούτση. Είναι απόφοιτος της ακαδημίας χορού SEAD (Salzburg Experimental Academy of Dance). Το 2012 συνέχισε το μεταπτυχιακό πρόγραμμα του SEAD στην ομάδα Bodhi Project. Το 2013 έγινε δεκτή με υποτροφία στο κέντρο χορού Tanzquartier Wien. Από το 2013 χορεύει σε παραγωγές του πανεπιστημίου Mozarteum, Salzburg. Από το 2010 διδάσκει μπαλέτο για σύγχρονους χορευτές και σύγχρονο χορό στο SEAD. Έχει συνεργαστεί με τους Martin Nachbar, Martin Kilvady, Matej Kejzar, Marco Torrice, Στέλλα Ζάννου, Κώστα Κέκη, Χάρη Πεχλιβανίδη σε Αυστρία, Ελλάδα, Γερμανία, Αγγλία, Σουηδία και Ελβετία. Το 2014  χορογραφεί για την θεατρική ομάδα ατόμων με ειδικές ανάγκες Ramba Zamba στο Βερολίνο.
 • ΣΚΑΝΔΑΛΗ ΚΑΡΜΕΝ: Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1994, ξεκίνησε χορό στην σχολή χορού Άσπας Φούτση ενώ παράλληλα συμμετείχε σε διεθνή σεμινάρια χορού στην Αθήνα, στο Λονδίνο, στις Κάννες, στη Βουδαπέστη και στη Ρώμη. Από τον Ιούλιο του 2015, είναι απόφοιτη της Ακαδημίας χορού Iwanson του Μονάχου. Κατά τη διάρκεια των σπουδών της, έλαβε υποτροφία για πρόγραμμα ανταλλαγής με την Εθνική Ακαδημία χορού της Ρώμης, έγινε μέλος της ομάδας αυτοσχεδιασμού Volker Pohl και συμμετείχε στο Lago Film Festival της Ιταλίας ως χορογράφος.
 • ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΑΝΙΑΔΗΣ ΜΕΤΑΞΑΣ: Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1995. Φοίτησε στη σχολή χορού Άσπας Φούτση ενώ παρακολούθησε μαθήματα χορού στο πρόγραμμα διεθνούς απολυτηρίου του κολεγίου Ανατόλια και στην σχολή χορού diagonal. Αποφοίτησε το Μάιο του 2016 με Honors από το τμήμα χορού του Tisch School of the Arts, New York University και τα τμήματα Κλασικών Σπουδών και Ιστορίας της Τέχνης. Συνεργάστηκε  με χορογράφους όπως ο Gregory Dolbashian, ο James Martin, ο Sean Curran, η Cherylyn Lavagnino, και η Vita Osojnik. Από τον Οκτώβριο θα εργαστεί για τη διεθνή περιοδεία του West Side Story σε σκηνοθεσία του Joey Mckneeley και σε πρωτότυπη χορογραφία του Jerome Robbins. H περιοδεία θα διαρκέσει  ενάμισι χρόνο και έχει πληθώρα προγραμματισμένων παραστάσεων σε Ευρώπη και Ασία.
 • ΓΙΑΝΝΗΣ ΛΟΓΟΘΕΤΗΣ: Ο Γιάννης Λογοθέτης γεννήθηκε στο Seattle, Washington της Αμερικής τον Δεκέβριο του 1994. Μεγάλωσε στην Θεσσαλονίκη όπου από παιδί πήρε μαθήματα λάτιν και ευρωπαϊκων χορών. Έφηβος φοίτησε στην σχολή χορού της Άσπας Φούτση ενώ παρακολουθούσε και δίδασκε μαθήματα λάτιν και χιπ χοπ στην σχολή Αll star dance. Το 2017 αποφοίτησε από το Marymount Manhattan College της Νέας Υόρκης μετά από 4 χρόνια σπουδών. Καθηγητές του: Αszure Barton, Alexandra Damiani, Larry Keigwin, Sonya Tayeh & Shannon Gillen. Το 2016 και το 2017 κλήθηκε στο Springboard Danse Montreal για να λάβει μέρος σε παραστάσεις του Johannes Wieland και της Vim Vigor Company. Χορογράφησε το «Pause. Now Breathe Again» και το «Left Trapped Behind» στα πλαίσια της εκδήλωσης Dancers at Work, Manhattan 2016 λαμβάνοντας το Gold Key για χορογραφική αναγνώριση. Από τον Ιούλιο του 2017 δουλεύει στο Sleep No More της εταιρίας Punchdrunk με επικεφαλής την Maxine Doyle. Η βραβευμένη αυτή χοροθεατρική παράσταση διαδραματίζει το έργο του Shakespeare, Macbeth, όπου για 6 παραστάσεις την εβδομάδα παίζει τους ρόλους του Macbeth και του Banquo. Ταυτόχρονα παραδίδει μαθήματα σύγχρονου, χιπχοπ, αυτοσχεδιασμού και σύνθεσης στο training program του Joffrey Ballet School.
 • ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΜΠΙΣΚΑΣ: Ο Βαγγέλης Μπίσκας γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1994. Ξεκίνησε το χορό συμμετέχοντας σε πανελλήνιους διαγωνισμούς χορού σε κατηγορίες Λάτιν, Ευρωπαϊκών και Χιπ Χοπ με πολλές διακρίσεις μέχρι το 2010. Την ίδια χρονιά άρχισε στη σχολή χορού Άσπας Φούτση, όπου προετοιμάστηκε για την ακρόαση στο Fontys Hogeschool voor de Kunsten, στοTilburg της Ολλανδίας. Αποφοίτησε από το Fontys το 2016 ως ερμηνευτής και χορογράφος με υποτροφία και προτεινόμενος για το βραβείο αποφοίτων της σχολής, ‘Jacquesde Leeuw’. Συνεργάστηκε με χορογράφους όπως ο Fernando Belfiore, η Katja Heitmann, και ο Helder Seabra, και ερμηνεύει για τη σεζόν 2017-2018 στο ‘Even Worse’ του Guilherme Miotto και στο ‘Loophole’ της Charlotte Goesaert, έργα που περιοδεύουν στην Ολλανδία αλλά και διεθνώς. Ως χορογράφος κέρδισε το βραβείο ‘Young DanceMakers award 2016’ και επιλέχτηκε σε πρότζεκτ ανάπτυξης ανερχομένων καλλιτεχνικών ταλέντων που ονομάζεται ‘PLAN’, διάρκειας δύο χρόνων μέχρι το 2019. Το νέο έργο του ‘In Search of a Title’ σε συνεργασία με την Elysia McMullen ξεκίνησε την ολλανδική περιοδεία στο Άμστερνταμ τον Οκτώβριο.
 • ΜΑΡΙΑ ΣΑΡΤΖΕΤΑΚΗ: Η Μαρία Σαρτζετάκη γεννήθηκε το 1994 στο Ηράκλειο Κρήτης, όπου ξεκίνησε την εκπαίδευσή της στον χορό από την προσχολική ηλικία παρακολουθώντας κυρίως μαθήματα κλασικού μπαλέτου. Την περίοδο 2012-2014 παράλληλα με τις σπουδές της στο Τμήμα Φιλολογίας του ΑΠΘ, παρακολούθησε μαθήματα χορού στη σχολή της Άσπας Φούτση. Το 2014 έγινε δεκτή μετά από οντισιόν για σπουδές χορού και χορογραφίας στο Fontys Hogeschool voor de Kunsten της Ολλανδίας, από το οποίο αποφοίτησε το 2018. Ως χορογράφος κέρδισε το βραβείο Entreeprijs Uitvoerend Kunstenaar της Fontys Hogeschool voor de Kunsten σε συνεργασία με το Theaterfestival Boulevard. Σήμερα ζει και δραστηριοποιείται καλλιτεχνικά στην Ολλανδία. Τα δύο τελευταία της έργα, “Siberia” και “Castle in the Air”, έχουν συμπεριληφθεί σε φεστιβάλ, όπως το Theaterfestival Boulevard (Den Bosch) και ITS Festival (Amsterdam), αλλά και σε καλλιτεχνικά events όπως το Seasoning των United C (Eindhoven) και το Opening Dansseizoen (Theaters Tilburg). Από τον Οκτώβριο μέχρι τον Δεκέμβριο του 2018 θα ξεκινήσει τη δημιουργία μιας νέας παράστασης, “On Earth We’re Briefly Goergeous” για το πρόγραμμα “One Night’s Dance” των Dansateliers Rotterdam.

 

Μαθήτριες της Σχολής έχουν γίνει δεκτές στα καλοκαιρινά σχολεία των πιο διακεκριμένων σχολών μπαλέτου του κόσμου όπως στο English National Ballet School, Royal Ballet School, ‘Ecole De dance Du Ballet De L’ Opéra De Paris , The Ailey SchoolAcademie Princesse Grace

 

Απόφοιτοι της σχολής που έχουν Κρατικό Πτυχίο Διδασκαλίας από το Υπουργείο Πολιτισμού

ΒΑΛΙΟΥΛΗ ΕΥΑ (1989-2001), ΓΟΥΛΗ ΜΑΡΙΑ (1982-1987), ΔΑΚΟΥ ΜΑΡΓΑΡΙΤΑ (1987-2000), ΔΑΚΟΥ ΤΟΝΙΑ (1987-2001), ΔΕΛΙΑΛΗ ΕΥΓΕΝΙΑ (1985-1999), ΔΕΛΙΑΛΗ ΛΕΝΚΩ (1985-1999), ΚΑΡΑΝΙΚΟΥ ΑΓΓΕΛΙΚΗ (1985-1996), ΚΥΑΝΙΔΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ (1982-1988), MΙΧΑΗΛΙΔΟΥ ΒΙΡΓΙΝΙΑ (ΝΙΝΑ) (2005-2016), ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ (2012 -2015), ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ (2008-2012), ΡΟΜΠΕΡΤΣΟΝ ΗΛΕΚΤΡΑ (2000-2008), ΡΩΣΣΟΠΟΥΛΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ (1985-1999), ΣΩΤΗΡΙΟΥ ΕΛΕΝΗ (1988-1995), ΤΟΥΡΟΥΤΟΓΛΟΥ ΓΕΥΣΗ (2005-2010), ΤΕΠΕΡΙΚΙΔΟΥ ΓΕΩΡΓΙΑ (1987-1999), ΤΣΑΝΙΚΛΙΔΟΥ ΕΥΔΟΞΙΑ (1982-1988), ΤΣΙΤΣΟΠΟΥΛΟΥ ΡΙΚΑ (1988-1990), ΤΣΩΛΗ ΣΟΦΙΑ (1982-1987), ΦΕΛΟΥΡΗ ΑΘΗΝΑ (1985-2001)

 

Οι Καθηγητές

Ασπα Φούτση

Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη. Είναι δασκάλα κλασικού και σύγχρονου χορού, πτυχιούχος του ΥΠ.ΠΟ. Παρακολούθησε σεμινάρια χορογραφίας στο Centre International Choréographique στο Παρίσι, καθώς και σεμινάρια παιδαγωγικής μπαλέτου στην Ακαδημία Χορού της Όπερας της Σόφιας. Έλαβε μέρος σε παραστάσεις χορού κλασικού ρεπερτορίου της Ε.Λ.Σ. Αθηνών. Από το 1982 διατηρεί ιδιωτική σχολή χορού στη Θεσσαλονίκη. Υπήρξε ιδρυτικό μέλος της χορευτικής ομάδας "ΕΞΙΣ". Συνεργάστηκε ως χορογράφος με πολλές θεατρικές ομάδες και ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. σε διάφορα μέρη της Ελλάδας. Από το 1999 ως το 2010 δίδαξε το μάθημα κινησιολογία-χορός στη Σχολή Καλών Τεχνών, Τμήμα Θεάτρου του Α.Π.Θ. Από το 2007 είναι ιδρυτικό μέλος του Χοροθεάτρου «Αδράστεια». Το Νοέμβριο του 2012 χορογράφησε τη ροκ όπερα “Alexander” του Θεσσαλονικιού συνθέτη Κώστα Αθυρίδη. Είναι μέλος του Σωματείου Ιδιωτικών Σχολών Χορού Ελλάδος (Σ.Ι.Σ.Χ.Ε.)


Δημήτρης Κυανίδης

Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη. Πτυχιούχος νομικής ΑΠΘ και Παιδαγωγικής κλασικού χορού – ιστορικών χορών του Institut Pédagogique d’ Art Choréographique των Παρισίων και της Κρατικής Σχολής Ορχηστικής Τέχνης της Αθήνας. Μελέτησε αναγεννησιακούς και μπαρόκ χορούς στο Παρίσι και στη Ν.Υόρκη. Το 1987-90 χόρεψε ως solist με το “Ballet de l’ Île de France” (Παρίσι) και στη συνέχεια συνεργάστηκε με τις ομάδες «Χορομανία», «Δρώσα Μάζα» και “Vis Motrix”. Έχει χορογραφήσει πολλές παραστάσεις θεάτρου, μιούζικαλ, όπερας και κινηματογράφου. Διδάσκει κλασικό χορό – παιδαγωγική χορού και ιστορικούς χορούς σε ανώτερες επαγγελματικές και ερασιτεχνικές σχολές. Το 2000 ανέλαβε χρέη δασκάλου μπαλέτου στο Χοροθέατρο του ΚΘΒΕ, του οποίου έγινε καλλιτεχνικός σύμβουλος το 2006 και χορογράφησε το έργο «Κιθαιρώνας – Μυστικός Κήπος» το 2008.


Δημήτρης Σωτηρίου

Ο Δημήτρης Σωτηρίου γεννήθηκε στη Δράμα το 1968. Σπούδασε νομικά στη Θεσσαλονίκη όπου πήρε και τα πρώτα μαθήματα χορού. Αποφοίτησε από την Κρατική Σχολή Χορού στην Αθήνα και έφυγε στη Νέα Υόρκη για να συνεχίσει τις σπουδές του στην τεχνική release. Είναι ιδρυτικό μέλος της ομάδας sinequanon και έχει πάρει μέρος σε όλες τις παραγωγές της είτε ως χορογράφος είτε ως χορευτής. Για δέκα συναπτά έτη συνεργάστηκε με τη Ζουζού Νικολούδη στα ΧΟΡΙΚΑ. Εχει συνεργαστεί επίσης με τους: Δ. Παπαϊωάννου, Σ. Χατζάκη, Δ. Αβδελιώδη, S. Ounkofsky, Α. Λύρα κ.α. Έχει ασχοληθεί με τα χορικά στα Εθνικά Θέατρα Ελλάδας, Βουλγαρίας, Σερβίας και στο Κ.Θ.Β.Ε. Το μάθημά του πατάει με το ένα πόδι στην μελέτη του (μυο)σκελετικού συστήματος και το άλλο στην ευχαρίστηση που παράγεται από τον χορό στο σχήμα του κύκλου.


Λένα Ράνη

Η Λένα Ράνη γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη.  Είναι δασκάλα κλασικού χορού πτυχίο ΥΠ.ΠΟ.  Παρακολούθησε σεμινάρια κλασικού και σύγχρονου χορού στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Συνεργάστηκε σαν δασκάλα κλασικού χορού και θεωρίας μπαλέτου με την Ανώτερη Επαγγελματική Σχολή του Δήμου Σταυρούπολης καθώς και με τις ερασιτεχνικές σχολές του Δήμου Σταυρούπολης, Δήμου Καλαμαριάς, Χ.Α.Ν.Θ. και Άσπα Φούτση. Συνεργάστηκε σα χορεύτρια με την Όπερα Θεσσαλονίκης, την ομάδα χορού "Δρώσα Μάζα" καθώς και σε φεστιβάλ και videos με το συνθέτη G. Bregovic. Είναι μέλος της ομάδας χορού "Vis Motrix".


Σοφία Παπανικάνδρου

Η Σοφία Παπανικάνδρου γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1989 και ξεκίνησε χορό στη σχολή χορού Άσπα Φούτση. Είναι απόφοιτος της ακαδημίας χορού SEAD (Salzburg Experimental Academy of Dance). Συνέχισε τις σπουδές της με υποτροφία στο Tanzquartier Wien και έγινε μέλος της ομάδας Bodhi Project. Συνεργάστηκε ως χορεύτρια με τους Martin Nachbar, Martin Kilvady, Matej Kejzar, Marco Torrice, Στέλλα Ζάννου, Κώστα Κέκη, Jana Vetten, Julia Wissert, Χάρη Πεχλιβανίδη και Κώστα Γεράρδο σε παραγωγές του SEAD, Mozarteum University of Salzburg, ARGEkultur, ΚΘΒΕ. Χορογράφησε για τη θεατρική ομάδα ανθρώπων με αναπηρίες “Ramba Zamba” και συνεργάστηκε με τον σκηνοθέτη Δαμιανό Κωνσταντινίδη για το ΚΘΒΕ. Από το 2010 διδάσκει σύγχρονο χορό, αυτοσχεδιασμό και μπαλέτο για ενήλικες και χορευτές σύγχρονου χορού.


Δόμνα Μπίκου

Η Δόμνα Μπίκου γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη. Έως την ηλικία των 15 ετών παίρνει με άριστα όλα τα πτυχία της Royal Academy of Dance&ISTD. Το 2007 φοιτά με υποτροφία για ένα χρόνο στην Ακαδημία Χορού του Europaballet στο St.Polten της Αυστρίας. Το 2011 φοιτά στο Τμήμα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού στην Αθήνα (ΤΕΦΑΑ).Έχει παρακολουθήσει σεμινάρια με καταξιωμένους χορογράφους όπως William Forsythe, Milena Simeonova, Yannick Boquin, Siner Gonenc,Myrna Kamara, Marco Pierrin, Alain Bottaini, Galina Bogoeva, Bruce Steivel, George Mani, Χριστίνα Μπέσκου, Ράνια Φόβου . Διδάσκει κλασσικό χορό και τζαζ και συνεργάζεται σα χορεύτρια σε πρωταγωνιστικούς ρόλους με τους Μαρία Στεφάνου, Titti Kordel, Αθανάσιο Ρουτιανίδη, Μέλπω Βασιλικού, Κωνσταντίνο Γεράρδο, Κατερίνα Αντωνιάδου.Συνεργάζεται επίσης με τον Α΄ Χορευτή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, Βαγγέλη Μπίκο, ο οποίος χορογραφεί γι’αυτήν μια σειρά από σόλο κλασσικού και νεοκλασσικού μπαλέτου.


Χαρά Θεοτοκάτου

Γεννήθηκε στην Αθήνα και μεγάλωσε στη Zimbabwe. Ξεκίνησε τα πρώτα της βήματα στη Σχολή Χορού της Pat Stirling όπου πήρε όλα τα πτυχία του R.A.D. Σε ηλικία 14 ετών επιλέχθηκε από την ομάδα χορού 'National Ballet of Zimbabwe' όπου εξελίχθηκε αργότερα σε solist. Αποφοίτησε από το Royal Ballet School του Λονδίνου. Επιστρέφοντας στην Ελλάδα συνεργάστηκε με τις ομάδες της Αγγέλας Λύρα και με το Μπαλέτο Αθηνών της Ρενέ Κάμμερ. Υπήρξε solist του χοροθεάτρου του ΚΘΒΕ και συμμετείχε σε όλες τις παραγωγές του από το 1989 έως το 1999. Συμμετείχε στην ομάδα Ευάνεμος της Μ. Μάντακα, και ίδρυσε με τον Κ. Γεράρδο την ομάδα χορού Vis Montx. Έχει διδάξει χορό και κινησιολογία, ενώ επίσης έχει επιμεληθεί την κινησιολογία στις παραστάσεις "Τα Λουλούδια στην Κυρία" (θεατρικός οργανισμός Νέες Μορφές), "Underground" (σε σκηνοθεσία Λ. Κοταλάκίδου) και στην Opera "Lucia di Lammermoor" παραγωγή του Μεγάρου Μουσικής.


Βίκυ Χατζή

Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη και αποφοίτησε το 1995 από την Επαγγελματική Σχολή Χορού του Δήμου Θεσσαλονίκης. Παρακολούθησε μαθήματα μοντέρνου και κλασσικού χορού στη σχολή του Peter Goss στο Παρίσι, στο Laban Center στο Λονδίνο και στη σχολή Henry Striching στο Άμστερνταμ. Επιπλέον, έχει παρακολουθήσει σεμινάρια από το 1998 έως το 2006 στο Internationale Sommertaznanzwochen στη Βιέννη (David Zambrano, Akram Khan). Συμμετείχε, μεταξύ άλλων, ως χορεύτρια στο Χοροθέατρο Αδράστεια, στην 'Όπερα Θεσσαλονίκης στο έργο «Ορφέας και Ευρυδίκη», στο Χοροθέατρο Θεσσαλονίκης στο έργο «Ρωμαίος και Ιουλιέττα», και στο μέγαρο μουσικής στο «Καρναβάλι των Ζώων». Συμμετείχε στο Video Dance «Φτερούγισμα της Θύμησης», με τη Μαργαρίτα Μάντακα. Έχει συνεργαστεί με τον ζωγράφο Χρήστο Αλαβέρα σε Χοροεικαστικά και Διαδραστικά Δρώμενα α)«Γενί Τζαμί-Δημήτρια-2004», και β) «αίθουσα Τέχνης: Ζήνα Αθανασιάδου-2006».


Αλέξης Τσιάμογλου

Ο Αλέξης Τσιάμογλου είναι χορευτής, χορογράφος και video artist. Από το 2008 έχει συνεργαστεί με ομάδες, χορογράφους και σκηνοθέτες όπως: Χρήστος Παπαδόπουλος, Γιάννη Αναστασάκη, Πηγή Δημητρακοπούλου, Λία Τσολάκη, Άρτεμις Λαμπίρη, David Zambrano, Sinequanon, Default, Γιάννη Παρασκευόπουλο, Μαριλένα Κατρανίδου. Το 2013 εμφανίστηκε στην ταινία Fabric of Time του Miky Ambrozy η οποία απέσπασε το βραβείο Wild Card στο Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών μικρού μήκους στο Λέουβεν. Μικρού μήκους ταινίες χορού που έχει σκηνοθετήσει και χορογραφήσει έχουν προβληθεί σε φεστιβάλ στην Σουηδία, Πορτογαλία, Βραζιλία και Ελλάδα. Για την χρονιά 2013-14 του απονεμήθηκε υποτροφία από το χορογραφικό κέντρο του Άμστερνταμ (ICK- SPAZIO) για νέους ταλαντούχους χορογράφους. Έχει χορογραφήσει τα έργα: Requiem – a choreographed portrait, Crossroads και Encounter.Έχει διδάξει τεχνική και αυτοσχεδιασμό στην Ελλάδα, Ουγγαρία, Ιταλία, Τουρκία, Ολλανδία, Πορτογαλία και Βουλγαρία.